İzmir Bilişim Avukatı
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte kontrol sorunları ortaya çıkmıştır. Dünyanın birçok ülkesi, internet dünyasında kontrolü sağlayabilmek adına bazı yasalar çıkarmışlardır. Bu yasaların amacı, sanal ortamda işlenen suçların engellenmesidir. Bu noktada İzmir bilişim avukatı önemli roller üstlenir.
Bilişim Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
İzmir Bilişim avukatı, bilişim hukuku alanında uzmanlaşmış ve tecrübe kazanmış kişidir. Bilişim hukukunda hizmet veren avukat aynı zamanda siber suçlar avukatı olarak da adlandırılır ve aşağıdaki davalara bakar.
Bilişim Sistemine Girme Suçu
TCK madde 243’te bu suç kapsamlı olarak ele alınmıştır. Kanun maddesine göre hukuka aykırı olarak bir bilişim sistemine girme ve orada kalmaya devam etme suçunu ifade eder (TCK madde 243/1).
Eğer suçu işleyen kişi, sisteme girmekle kalmamış ve sistemdeki verileri bozar ya da yok ederse, verilecek olan ceza miktarı daha fazla olacaktır (TCK madde 243/3).
Bilişim sistemleri aynı zamanda; Windows, Linux, iOS ve DOS gibi işletim sistemlerini ifade eder. Aynı zamanda; Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya alanlarının yanı sıra, kişisel ya da kurumsal e-postalar da bilişim sistemi kapsamına girer.
Sisteme girme, fiziksel olarak bilgisayara girme ya da uzaktan bağlanma olarak ifade edilir. Bilişim sistemine girme suçu, bilişim hukukundaki en hafif suçtur.
Bu suça örnek vermek gerekirse: Sosyal medya hesabı kişilere özgüdür. Çünkü buradaki bilgiler kişiseldir. Bu hesabın başka birisi tarafından ele geçirilmesi ve kişisel bilgilerin internet ortamında ifşa edilmesi, bilişim suçunu oluşturur.
5237 sayılı TCK’nın 243 ile 245 maddeleri, bilişim suçlarını “Bilişim Alanında Suçlar” başlığı altında düzenlemiştir.
Bilişim suçunu işleyen kişiye 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Bazı durumlarda adli para cezası verildiği de görülmektedir.
Eğer kişi sisteme girmekle kalmayıp, buradaki bilgileri yok ederse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim sistemlerine girip, sistemi hukuka aykırı olarak takip altına alan kişiye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir (TCK madde 243/4).
Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme Suçu
Bilişim sistemine girip de sistemi; bozan, erişilmez kılan, sistemde yer alan verileri yok eden ya da değiştiren kişi, TCK madde 244’e göre suç işlemiştir.
Sistemi engelleyen ve bozan kişi TCK 244/1’e göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sistemdeki verileri bozma, yok etme, değiştirme ya da erişilmez kılma suçunun cezası ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK madde 2442). Bu suçların, banka ya da kamu kuruluşlarına ait sistemler üzerinden işlenmesi halinde verilecek olan ceza, yarı oranında artırılır (TCK madde 244/3).
TCK madde 244/4’e göre suçtan dolayı kişi kendisine haksız çıkar elde etmişse, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca beş bin güne kadar adli para cezası verilir.
Banka Ya da Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
Kişi, kendisine ait olmayan banka ya da kredi kartını hukuka aykırı şekilde kullanırsa, başkası adına sahte kart oluşturursa, oluşturduğu sahte kartı başkalarına devrederse, bilişim suçunu işlemiş olur (TCK madde 245).
Bu suç halk arasında, kredi kartı dolandırıcılığı olarak adlandırılır.
TCK 245/1’de başkasına ait banka ya da kredi kartının kullanılması suçtur. Bu suçun cezası, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca beş bin güne kadar adli para cezası verilir.
TCK 245/2’de sahte kredi kartı üretmek, satmak ya da başkasına devretmek suçtur. Ayrıca sahte olduğunu bilerek kredi kartını almak da suçtur. Cezası, 3 yıldan 7 yıla kadar hapistir. Ayrıca 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
TCK madde 245/3’te sahte olan banka ya da kredi kartını kullanarak kendisine menfaat elde etmek suçtur. Eğer kişi başkasına da yarar sağlamışsa, aynı suçu işlemiş olur. Suçu işleyen kişi, 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca 5 bin güne kadar adli para cezası alır.
TCK 245/4’e göre başkasına ait banka ya da kredi kartı, aynı evde yaşayan hısım ya da akraba ise cezaya hükmolunmaz.
Yasak Program Ya da Cihaz Kullanma Suçu
TCK madde 245/a’ya göre bu suç: Teknik cihazlar ve yazılımlar kullanılarak, başkasına ait sisteme girme olarak tanımlanır. Suçun işlenebilmesi için kullanılan cihazların ya da yazılımların kanunen yasal olması gerekir.
Mesela şifre kırmak amacıyla kullanılan yazılım ve cihazlar, kanunen yasak kapsamındadır. Bu kapsamın dışında olan kurumlar vardır.
Yasak program veya cihaz kullanarak suç işleyen kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Ayrıca 5 bin gün adli para cezası ile cezalandırılır.
İzmir bilişim avukatı olarak, yukarıda sayılan suçlarla ilgili davalara katılıyoruz.
Bilişim suçları ile ilgili yasal mevzuat metnini incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5651.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
İzmir’de Bilişim Avukatı Hizmetini ERT Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
İzmir en iyi bilişim avukatı olarak, yukarıda sıraladığımız davalarda müvekkillerimizi temsil ederiz.
Siber suçların ispatı bağlantı adresi tespit edilerek yapılır. Belki de sizin bilgisayarınızdan bir yakınınız ya da arkadaşınız suç işlemiş olabilir. Bu durumda masumiyetiniz ispatlamanız gerekir. Yani suçun işlendiği anda bilgisayarınızı kullanmadığınızı ispat etmelisiniz. Bu durumda İzmir bilişim avukatı tutmanız yararlı olacaktır.
İzmir hukuk bürosu olarak müvekkillerimiz adına dava dilekçesi hazırlarız. Müvekkillerimizin davalarını süreç sonuna kadar takip ederiz. İstinaf ve Yargıtay süreçlerinde yanlarında oluruz.
Bilişim Avukatı ile Bilişim Davası Nasıl Açılır?
Diğer dava türlerinde olduğu gibi bilişim suçları davalarında da, dava açılmadan önce tüm delillerin eksiksiz olarak toplanmış olması gerekir. Deliller toplandıktan sonra, asliye ceza ya da ağır ceza mahkemelerine dilekçe ile başvurularak dava süreci başlatılmış olur.
Bilişim Davaları Ne Kadar Sürer?
Adalet bakanlığı bu tür davalar için 300-390 gün arasında bir süre hedeflemiştir. Ancak davanın niteliğine, delil durumuna, bilirkişi raporlarına ve tanıkların dinlenmesi durumuna göre dava süresi uzayabilir ya da kısalabilir.
İzmir Bilişim Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Deneyimli ve alanında uzman İzmir avukat personelimizle, bilişim suçları alanında müvekkillerimize hizmet sağlarız.
Özel hayatın gizliliği kapsamında, sosyal medya platformlarındaki bilgilerin gizliliği kararını aldırırız.
İzmir bilişim avukatı olarak, boşanma davalarında birinci derece delil sayılan, sosyal medya yazışmalarını mahkemeye sunarız.
İp adresini mahkeme kararıyla ve ilgili kurumların yardımıyla tespit ederiz. Böylece suçu işleyen kişiye ulaşmış oluruz. Ayrıca İzmir bilişim avukatı olarak, internet ortamında işlenen suçların ispatı için Türkiye Noterler Birliğinin veri tabanından yararlanırız. E-tespit sistemi ile internet ortamında işlenen suçları tespit ederek, mahkemede kullanılabilmesini sağlarız.
Mahkeme kanalıyla, internet ortamından veri kaldırma ya da veriye erişimi engelleme kararı aldırırız. Youtube olumsuz içerik ve telif hakkı ihlali gibi konularda da müvekkillerimize yardımcı oluruz. Sosyal medya üzerinden girilen olumsuz içeriklerin kaldırılmasını sağlarız. Kişisel hakların ihlali kapsamında, sosyal medya üzerinde yer alan tüm içeriklerin silinmesini sağlarız.
Müvekkillerimizin masumiyetini kanıtlamak adına dava süreçlerini sonuna kadar takip ederiz. İstinaf ve Yargıtay süreçlerinde de müvekkillerimizin yanında yer alırız.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilişim Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Vekalet ücretleri hakkında web sitemizdeki iletişim kanallarından bizlere ulaşarak, detaylı bilgi alabilirsiniz.
İzmirde En İyi Bilişim Avukatını Nasıl Bulabilirim?
İzmir ilinin en iyi avukatlık hizmetini alabilmek için bizleri mutlaka arayın.
Bilişim Avukatı Ne Yapar?
Bilişim suçlarının engellenmesi için açılan davalara bakar. Müvekkilleri adına dava dilekçesi hazırlar. İnternet ortamında yer alan bilgilere erişim engeli kararı aldırır. Telif hakkı ihlali kapsamında yer alan verilerin kaldırılması konusunda müvekkillerine yardımcı olur.
Bilişim Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Ceza mahkemesi, Asliye Ceza ve Sulh Ceza mahkemeleri, bilişim suçları davalarında yetkili ve görevlidir.