Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı
5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 158 maddesinde dolandırıcılık suçunun tanımı ve bu suça verilecek olan cezalar detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. İzmir dolandırıcılık suçu davası avukatı, bu kanun maddesine istinaden müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir. Ayrıca müvekkillerinin masumiyetini kanıtlamaya çalışır.
Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
İzmir dolandırıcılık suçu davası avukatı, dolandırıcılık suçları konusunda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış olan kişidir.
İzmir dolandırıcılık suçu davası avukatı, deneyimi ve mesleği gereği, aşağıda detaylı bir şekilde anlattığımız suçlarla ilgili davalara bakar.
Nitelikli Dolandırıcılık
Bir suçun, nitelikli dolandırıcılık olabilmesi için TCK madde 158’de tarif edilen şartları taşıması gerekir. Bu şartlar:
- İnsanların dini duygularının istismar edilerek dolandırma faaliyetinin gerçekleştirilmesi,
- Kişi ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumdan yararlanarak, dolandırma faaliyeti yapılması,
- Dolandırma eyleminin kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleşmesi,
- Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıkla suçun işlenmesi,
- Ticari faaliyet sırasında nitelikli dolandırma eyleminin yapılması,
- Serbest meslek sahiplerinin, mesleklerine duyulan güveni kötüye kullanmaları suretiyle dolandırıcılık suçu işlemeleri,
- Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tazminatı almak için dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi.
Nitelikli dolandırıcılık suçu yapısı itibariyle, ilgili kanun maddesinde bazı türlere ayrılmıştır. Bu türler aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Dinin İstismar Edilmesi
İnanç sistemlerinin istismar edilerek insanların dolandırılması, TCK 158/1-a maddesine göre suçtur. Örnek vermek gerekirse, ihtiyacı olan kişilere yardım amacıyla toplanan paraların, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaması, dinin istismar edilerek dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesidir.
Kişinin İçinde Bulunduğu Zor Durumdan Yararlanma
Kişilerin borçlu olması, haciz ve icra işlemleriyle karşı karşıya gelmeleri gibi zor durumdan yararlanarak, kişilere kredi çekeceğini ya da borçlarından kurtaracak yardımı yapacağını söyleyen kişilerin işlediği suçtur. Bu tür suçlar, TCK madde 158/1’de detaylı bir şekilde tarif edilmiştir.
Kişi Ya da Kişilerin Algılama Zayıflığından Yararlanarak İşlenen Suçlar
Kişinin; sarhoş olması, algısının zayıf olması, hastalık ya da kaza sonrası akli yeteneklerinin azalması gibi durumlardan yararlanılarak dolandırıcılık suçunun işlenmesidir.
TCK 158/1-c maddesinde suç unsuru ve suça verilecek olan ceza detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Araç Olarak Kullanılması
Barolar, odalar, sendikalar gibi kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen dolandırıcılık suçudur. TCK 158/1-d maddesinde bu suç ve cezası detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Olacak Şekilde İşlenen Suçlar
TCK madde 158/1-e maddesine göre işlenen suçlardır. Dolandırıcılık faaliyeti sonunda kamu kurum ve kuruluşları zarara uğratılmıştır.
Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Nitelikli Dolandırıcılık Suçları
İnternet, bilgisayar ve bazı zararlı yazılımların kullanılması suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetleridir. TCK 158/1-f maddesinde bu suç unsuru ve bu suça verilecek olan ceza detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.
Banka ya da Kredi Kurumunun Araç Olarak Kullanılması Suretiyle İşlenen Suçlar
TCK madde 158/1-f maddesinde kredi kurumlarının ya da banka kuruluşlarının araç olarak kullanılarak dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi suçudur.
Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıklardan Yararlanarak Dolandırıcılık Suçunun İşlenmesi
TCK madde 158/1-g’de detaylı bir şekilde tanımlanan nitelikli dolandırma faaliyetidir. İlgili yasa da basın ve yayın araçları; radyo, televizyon, internet, sosyal medya ve bunlar gibi kitle iletişim unsurlarıdır.
Tacir ya da Şirket Yöneticisi Olan veya Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin veya Kooperatif Yöneticilerinin Gerçekleştirdiği Dolandırıcılık Suçları
TCK 158/1 maddesinde tanımlanan; tacir, şirket yöneticisi, şirket adına görevli olan kişiler ve kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık faaliyetini gerçekleştirmesi suçudur.
İlgili kanun maddesi, bu konumda olan kişilerin, konumlarındaki kolaylıklardan yararlanarak dolandırıcılık faaliyetlerini kolaylaştırdıklarına dikkat çekmektedir.
Serbest Meslek Sahibi Kişilerin Gerçekleştirdiği Nitelikli Dolandırıcılık
Mesleklerinin getirdiği güveni kötüye kullanarak insanları dolandıran serbest meslek sahiplerinin işlediği suçlar, TCK madde 158/1-i maddesinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kredi Açılmasını Sağlamak Amacıyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları
Kredi almak amacıyla sahte evrak düzenlemek suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık suçudur. TCK madde 158/1-j maddesinde bu suç unsuru ve bu suça verilecek olan ceza detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Sigorta Bedelini Almak Amacıyla Yapılan Dolandırıcılık
Sigorta poliçelerindeki maddelerden yararlanılarak işlenen dolandırıcılık suçudur. Mesela poliçede bir kişinin konutunun yanması halinde ödenecek tazminat miktarları yazar. Ancak yangın kaza sonucunda çıkarsa bu tazminat, sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Suçu işleyen kişi ise evini bilerek yakmış ve sanki kazaymış gibi göstermiştir.
Bu suçun tanımı ve suça verilecek olan ceza TCK 158/1-k maddesinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kamu Görevlisi, Banka, Sigorta Kurumları veya Kredi Kuruluşları ile İrtibatı Olduğunu Söylemek Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık
TCK 158/1-l maddesinde kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin yaptıkları dolandırıcılık eylemi detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Ayrıca bu konuda Yargıtay kurumunun da vermiş olduğu örnek bir karar vardır:
“…Sanığın şikayetçiyi telefon ile arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı ve telefonu “savcı bey” diyerek birisine verdiği, arkadan telsiz seslerinin geldiği, şikayetçiye “sizin telefon numarasına 28-29 tane telefon açılmış sizi dolandırıyorlar, bu hatları kullanan şahısları yakalamamız için size vereceğim hesap numaralarına para yatırın, parayı çekerken şahısları yakalayacağız” dediği, şikayetçinin de 15.925 TL ve 15.800 TL’yi sanığın adına olan hesap numarasına yatırdığı, paranın sanık tarafından çekildiği iddia olunan olayda; kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumu çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle” dolandırıcılık suçunun, 02.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 14. maddesi ile TCK’nın 158. maddesine “l” bendi olarak eklenmiş olması, 5235 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince bu maddede yazılı suçlarla ilgili davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olmayıp üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait ve bu düzenlemenin sanık lehine olması karşısında, görevsizlik kararı verilmesi gerekir.” (Y23CD-K:2016/11250).”
Nitelikli dolandırıcılıkla ilgili diğer suç unsurları aşağıda verilmiştir:
- Kamu görevlileri ile ilişkisi olduğunu söyleyerek dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi (TCK madde 158/2),
- Hukuki ilişkilere dayanan alacağı tahsil etmek istediğini söyleyenlerin gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri (TCK madde 159).
Yukarıda saydığımız tüm nitelikli dolandırıcılık türleri ile ilgili 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülür. Ayrıca suçu işleyen kişilere, 5 bin güne kadar adli para cezası verilir.
Basit Dolandırıcılık Suçu
TCK madde 157’de detaylı bir şekilde anlatılan basit dolandırıcılık suçunun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesidir.
Dolandırıcılık ile ilgili kanun maddelerini, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
İzmir’de Dolandırıcılık Suçu Avukatı Hizmetini ERT Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Nitelik ve basit dolandırıcılık türlerinden dolayı mağdur olan kişilerin haklarını, İzmir hukuk bürosu olarak koruyoruz. Ayrıca bu suçlardan dolayı suçsuz olduğunu söyleyen kişilerin suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışıyoruz.
Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı ile Dolandırıcılık Suçu Davası Nasıl Açılır?
Diğer tüm ceza davalarında olduğu gibi dolandırıcılık suçu ile ilgili olan ceza davalarında da İzmir avukat dava açamaz. Suçun öğrenilmesinden veya şikayet edilmesinden sonra, şüpheli kişiler göz altına alınır. Kolluk kuvvetleri tarafından sorguları yapılarak, savcılığa sevk edilirler. Savcılık makamı suçla ilgili iddianame hazırlar ve dosyayı mahkemeye sevk eder. Böylece dava süreci başlamış olur.
İzmir en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatı ise mahkemede savunma rolündedir.
Dolandırıcılık Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
Ortalama olarak 300-390 gün arası süren davalardır. Ancak bu süre kesin değildir. Davanın durumuna göre süre uzayabilir.
İzmir Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
İzmir dolandırıcılık suçu davası avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz:
- Bilirkişi raporlarını ve eldeki delilleri inceliyoruz. Bu bilgileri analiz ederek savunma dosyası hazırlıyoruz.
- Müvekkillerimizin savunmasını dava boyunca gerçekleştiriyoruz.
- İlk derece mahkemelerinin kararına itiraz ediyoruz ve dosyanın Yargıtay kurumuna gönderilmesini sağlıyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Dolandırıcılık suçu davası avukatı ücretleri ne kadar?
Dolandırıcılık suçu davası vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
İzmir’de en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatını nasıl bulabilirim?
İzmir’in en iyi dolandırıcı suçu davası avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
Dolandırıcılık suçu davası avukatı ne yapar?
Tüm ceza davalarında olduğu gibi dolandırıcılık suçu ile ilgilenen avukatlar, müvekkillerinin savunmalarını gerçekleştirir.
Dolandırıcılık suçu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Dolandırıcılık suçu davalarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.