İzmir Gayrimenkul Avukatı
1319 sayılı Emlak vergisi kanunu, 6098 sayılı Borçlar Kanunu ve 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu, gayrimenkul hukukunun temel dayanağı olan kanunlardır. İzmir gayrimenkul avukatı bu kanunlar konusunda uzmanlaşmış kişidir.
Gayrimenkul Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
İzmir en iyi gayrimenkul avukatı, ilgili gayrimenkul kanunları konusunda uzmanlaşmış ve gayrimenkul davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Uzmanlığı ve deneyimi gereği İzmir gayrimenkul avukatı aşağıdaki konularla ve davalarla ilgilenir.
Men-i Müdahale Davası
Ülkemizde en sık görülen davalardandır. Herhangi bir taşınmazı kullanabilmek için, taşınmazın sahibinden izin almak gerekir. Mesela taşınmaz içerisinde tadilat yapmak istiyorsunuz. Öncelikle taşınmazın sahibinden izin almanız ve yapacağınız tadilatı açıklamanız gerekir.
Eğer taşınmazın sahibinden izinsiz herhangi bir işlem yaparsanız, men-i müdahale (müdahalenin önlenmesi) davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer taşınmaz, hak sahibi olmayan birisi tarafından işgal edilirse, aynı dava açılarak işgalci olan taraf, taşınmazdan çıkarılabilir.
İzale-i Şuyu Davası
Ortaklığın giderilmesi davası, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olması durumunda açılır. Çünkü taşınmaz üzerindeki hak sahipleri anlaşamamaktadır. Hepsi belirli bir hisseye sahiptir ve kimse hissesini satamaz.
Dava açılarak, taşınmaz üzerinde pay sahibi olan herkes anlaşmaya çalışır. Eğer taraflar arasında davaya rağmen anlaşma sağlanamıyorsa, icra yoluyla taşınmaz satılır ve bedeli her pay sahibine, payları oranında eşit olarak dağıtılır.
Tapu İptali ve Tescil Davaları
Kanuna aykırı bir şekilde düzenlenen tapu belgelerinin iptali için açılan davalardır. Bu tür davalarda, mahkeme sonuçlanmadan icra hükümleri uygulanamaz.
Kamulaştırma Nedeniyle Tapu İptal Davası
İzmir gayrimenkul avukatı, kamulaştırmadan kaynaklanan davalara da bakar. Bu davalardan birisi de tapu iptali davasıdır. Kamulaştırmaya konu olan taşınmazın değeri, kamu tarafından eksik hesaplanmış olabilir. Ya da taşınmazın sahibi, kamulaştırmanın yerinde olmadığını düşünerek dava açabilir.
Kadastro İşlemi ile Verilen Tapunun İptali ya da Tescili Davası
Kadastro, devlet tarafından yapılan bir işlemdir. Devletin bu işlemi yapmasının amacı, mülk sahiplerinin arazilerinin haritada yerinin belirlenmesi ve kayıtlarının tutulmasıdır. Kadastro işlemi ile ilgili davalarda en çok karşılaşılan sorun, mülk sahibine ait olan arazinin sınırlarının yanlış hesaplanması ve hak sahibi olmayanlarınmış gibi gösterilmesidir.
İzmir gayrimenkul avukatı, bu tür yanlış işlemlerin iptali için mülk sahibi adına dava açar. Ayrıca taşınmazın gerçek hak sahibine tescili için de dava açabilir.
Şufa Davası
Ön alım hakkı olarak tanımlanmaktadır. Mülk sahibi, mülkünü üçüncü kişilere sattığı takdirde, mülkün sahibi olan kişi de bu hakkını başka bir kişiye devredebilir. Eğer ön alım koşulları meydana gelmişse, İzmir avukat şufa davası açarak, ön alım hakkını almaya hak kazanabilir. Genelde paylı arazilerde ve sözleşmeden kaynaklanan ihtilaflarda, şufa davası açılır.
Miras Hukukundan Kaynaklanan Tapu İptal Davası
Ölen kişinin miras bıraktığı taşınmazlar üzerinde hak sahiplerinin anlaşmazlıkları olabilir. Genel olarak anlaşmazlıklar, pay hakkı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ölen kişi ardında vasiyetname bıraksa bile, saklı pay sahiplerine ilişkin vasiyetnamede herhangi bir hüküm yoksa, saklı pay sahiplerinin hakları mahkeme tarafından korunur.
Vasiyetnameden dolayı taşınmaz üçüncü bir kişiye devredilmiş olsa bile, daha sonradan taşınmazın tapusu iptal edilebilir ve hak sahipleri üzerine geçebilir.
Eğer ortada miras muvazaası yani mirastan mal kaçırma gibi bir durum varsa, hak sahipleri dava açarak bu durumu engelleyebilirler.
Bu gibi durumlarda, İzmir en iyi gayrimenkul avukatı yardımı alabilirsiniz. Böylece hakkınızı tam olarak alma şansınız olmuş olur.
Muhdesatın Aidiyeti Davası
Taşınmazın sahibi olan kişi taşınmazını satar. Ancak taşınmaz üzerinde kalan taşınır unsurların hala sahibi olabilir. Eğer satış sözleşmesinde, taşınmaz üzerinde bulunan unsurlar da yer alıyorsa, taşınmazın yeni sahibi, aynı zamanda taşınmaz üzerinde bulunan unsurların da sahibidir.
Mesela taşınmazın sahibi taşınmaz üzerinde bulunan; ağaç, bina, taşınır ya da taşınmaz her türlü eşyanın kendisine verilmesini talep edebilir. Taşınmaz üzerinde bulunan unsurlara muhdesat adı verilir.
Taşınmazını başka birisine satan kişi daha sonradan taşınmaz üzerindeki muhdesatı talep ederse ve taşınmazı satın alan kişi bu talebi reddederse, taşınmazı satan kişi dava açarak, taşınmaz üzerindeki haklarını alabilir.
Kiracının Tahliyesi Davası
Ülkemizde sıklıkla karşılaşılan davalardan birisi de kiracının tahliyesi davasıdır. Bu durumunun birden çok sebebi vardır. Bu sebepler:
- Kiracının kirasını zamanında ödememesi,
- Üst üste kiracının kirayı geciktirmesi,
- Kiracının mülke zarar vermesi,
- Mülkün bulunduğu bölgede kiracının huzursuzluk çıkarması ve etrafına rahatsızlık vermesi.
Olarak sıralanabilir.
Ayrıca yine sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi de, ev sahibinin sözleşme şartlarına uymayarak kirayı artırması ve ev sahibi ile kiracı arasında sorun yaşanmasıdır. Ev sahibi bu durumda kiracının tahliyesi için dava açsa bile sözleşme hükümlerine göre haksız olacağı için davayı kaybedecektir.
Ev sahibinin haklı olduğu ve yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı ev sahibi kiracısını uyaracaktır. Eğer kiracı olumsuzluklarına devam ederse, ev sahibi dava açarak kiracısının tahliyesini sağlayabilir.
Ev sahibi dava açmadan önce yasal uyarı tebligatını kiracısına göndermek zorundadır.
İzmir Gayrimenkul Avukatı Tavsiye
Hak kaybına uğramamak ve iyi bir avukattan hizmet almak için avukatın kaç dava kazandığı ve davaları nasıl kazandığına bakmak gerekiyor. Bunun için de internet üzerinden biraz araştırma yapmak yeterli olacaktır.
Eski usul çevreye sormak ve tavsiye almak suretiyle avukat aramak, yanılmaya sebebiyet verebilir.
İzmir En İyi Gayrimenkul Avukatı
Alanındaki en iyi avukatlarla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz. Bizlerden gayrimenkul alanında yardım almak için bizleri hemen arayın. ,
Gayrimenkul Hukuku Hizmeti
Aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz:
- Muhdesatın aidiyeti davaları
- Ön alım davaları,
- Kiracı tahliye davaları,
- Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili davalar,
- Mirasa ilişkin davalar
- Tapu iptali ve tapularla ilgili diğer davalar
İzmir Gayrimenkul Avukatı Ücretleri
2023 yılı ücret tarifesine göre aşağıdaki bazı davalarda güncel olan avukatlık ücretleri sıralanmıştır:
- Ecrimisil davalarında 30 bin TL
- Ön alım davalarında 40.050 TL
- Tapu iptali ve tescil davalarında 40.000 TL
- İntifa hakkı davalarında 37 bin TL
- Bedel artırımı davalarında 35 bin TL
Yukarıdaki ücretlerin dışında, gayrimenkul hukuku ile ilgili davalardaki vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Gayrimenkul Davaları Masrafları
Taşınmazın değeri üzerinden dava masrafları belirlenir. Taşınmazın değeri ne kadar yüksek olursa, yatırılacak harç miktarı da o denli yüksek olacaktır. Mesela ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme masrafları ortalama olarak 6 bin TL’den başlar.
Davanın türüne, bilirkişi ücretlerine, tanıklara ödenecek ücretlere, posta ve evrak giderlerine göre de değişiklik gösterir.
Gayrimenkul Avukatının Gayrimenkul Davalarına Etkileri
Detaylı ve kapsamlı olan gayrimenkul hukuku alanında tek başına dava açmak ve tek başına savunma yapmak, davayı kaybetmekle eşdeğerdir. Deneyimli ve alanında uzman bir avukattan yardım almak her zaman için iyidir.
İyi bir avukat sizin görmediğiniz detayları görecek ve sizi doğru yönlendirerek davaları kazanmanızı sağlayacaktır.
Gayrimenkul Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?
Taşınmazın bulunduğu yer mahkemeleri yetkili ve görevlidir. Eğer kat mülkiyeti ile ilgili anlaşmazlıklar söz konusuysa davalar, Sulh hukuk mahkemelerine görülecektir. Taşınmazlar devlet mülkünde ise asliye hukuk mahkemeleri davayı yürütmekle görevli ve yetkilidirler.
İzmir’de Gayrimenkul Avukatı Hizmetini ERT Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
ERT İzmir Hukuk Bürosu olarak anlaşmazlıkların çözümü noktasında hizmetler veriyoruz. Dava aşamasından önce taraflar arasında uzlaşmacı olarak yer alıyoruz.
Müvekkillerimiz adına dava harçlarını ve masraflarını yatırıyoruz. İlgili mahkemelere dilekçe ve eklerinde gerekli olan bilgi ve belgeleri sunarak dava sürecini başlatıyoruz.
Tapu tescil ve tapu iptal davalarının açılmasını sağlıyoruz. İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ederek ve bir üst mahkemeye başvurarak, dava sürecini sonuna kadar takip ediyoruz.
Kamulaştırma işlemlerinden dolayı mağdur olan müvekkillerimizin haklarını almasını sağlıyoruz.
Kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunların çözümü için dava açıyoruz ve dava sürecini sonuna kadar takip ediyoruz.
Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?
Ortalama olarak gayrimenkul ile ilgili davalar 300 gün sürmektedir. Ecrimisil ile ilgili olan davalar ortalama olarak 330 gün sürer. Dava süreleri mahkemenin iş yüküne, tanıkların dinlenmesine, bilirkişi raporlarına ve diğer etkenlere bağlı olarak uzayabilir.
İzmir Gayrimenkul Avukatı ile Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır?
İzmir avukat ile asliye hukuk bürolarının katipliklerine dilekçe ile başvurularak dava süreci başlatılmış olur. Dava dosyası avukat tarafından kapsamlı bir şekilde hazırlanır ve ekinde mahkemenin istediği belgeler yer alır.
Dava açıldığında avukat tarafından bilirkişi talebinde bulunulabilir.
İzmir Gayrimenkul Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Başta İzmir adliyesi olmak üzere, birçok adliyede müvekkillerimiz adına dava süreçlerini başlatırız.
Açtığımız davaların takibini gerçekleştirerek, müvekkillerimizin haklarını korumaya çalışırız.
Müvekkillerimize gayrimenkul hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti sağlarız.
Yabancı ülke vatandaşlarının ülkemizde mülk edinmesine yardımcı oluruz. Onlara hukuki yönden destek sağlarız.
Gayrimenkul hukuku ile ilgili olan kanun mevzuatını, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.634.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Gayrimenkul avukatı olarak:
- Tapu tescil işlemlerini,
- Taşınmazların alım ve satımına ait tapu işlemleriyle ilgili danışmanlık hizmetlerini,
- Kira sözleşmelerinin hazırlanması işlemlerini,
- Kiracının tahliyesi ile ilgili işlemleri,
- Tapu iptali için dava açılmasını,
- Tapu tesciline ilişkin davaların takibini,
- Taşınmaz ihtilafları ile ilgili çözüm işlemlerini ve
- Yabancıların mülk edinmesi ile ilgili işlemleri
Yapıyoruz.
Dava türüne göre hukuka uygun dava dilekçeleri hazırlıyoruz. Davanın başından sonuna kadar sizlere hukuk danışmanlığı sağlıyoruz.
Gayrimenkul Avukatı ile Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır?
İzmir hukuk bürosu olarak tüm davalarınızı açıyoruz ve takip ediyoruz. Gayrimenkul davası açmak için müvekkilin bulunduğu bölgedeki Asliye Hukuk Bürolarına dava dilekçesi ile başvuruyoruz.
Davanın türüne göre, dava başlarında bilirkişi talep edebiliyoruz. Tapunun işgali ve benzeri durumlar için Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruyoruz.
Dava açmadan önce müvekkillerimizi temsil etmek adına, müvekkillerimizden noter onaylı vekaletname alıyoruz.
Ayrıca müvekkillerimizden, delil teşkil edecek belgeleri talep ediyoruz. Tüm belgeleri dava dilekçesinin ekinde mahkemeye sunuyoruz.
Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?
Yasada, davanın konusuna göre hedef süreler belirlenmiştir. Mesela Gayrimenkul Tahliye Davasının 300 gün sürmesi öngörülür. Ancak bu süre; bilirkişi raporları, tarafların beyanları ve delillerin sunulması gibi faktörlerden dolayı uzayabilir ya da kısalabilir.
Aynı şekilde ecrimisil davalarının süresi yasada 330 gün olarak öngörülmüştür.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Gayrimenkul avukatı ücretleri ne kadar?
Türkiye Barolar Birliğinin belirlediği vekalet ücretleri tarifesine bağlı olarak vekillik ücretlerini belirliyoruz. Detaylı bilgi için bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.
İzmirde en iyi gayrimenkul avukatını nasıl bulabilirim?
Web sitemizdeki iletişim kanallarından bizlere ulaşarak, en iyi avukatlık hizmetini alabilirsiniz.
Gayrimenkul avukatı ne yapar?
Tapuya kayıtlı mülkler için danışmanlık hizmeti sağlar. Gayrimenkul ile ilgili davalara bakar. Birden fazla hisseli taşınmazların ihtilaflarını uzlaşma ya da mahkeme yoluyla çözer. Taşınmaz tapularının iptali ve tescili işlemlerini gerçekleştirir.
Gayrimenkul davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Gayrimenkul davalarında, taşınmazın bulunduğu yer mahkemeleri yetkilidir. Kat mülkiyeti ile ilgili her türlü anlaşmazlıklarda ise Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilidir. Eğer taşınmaz, devlet mülkünde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilidir.