Cinayet Avukatı
5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 81. Maddesinde kişilere karşı ve hayata karşı suçlar bölümü bulunur. Bu bölümde cinayetle ilgili hükümler ve cezalar detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
İzmir cinayet avukatı, bu kanun maddesine istinaden müvekkillerinin mağduriyetini gidermeye çalışır. Ya da müvekkillerinin masum olduğunu ispat etmeye çalışır.
Cinayet Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
İzmir cinayet avukatı, ağır ceza davalarında uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış, hukuk fakültesi mezunu kişidir. Ayrıca ceza hukuku alanında da uzmanlaşmıştır.
İzmir cinayet avukatı, uzmanlığı gereği, aşağıda detaylı bir şekilde anlattığımız cinayet suçlarıyla ilgili davalara bakar.
Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme (TCK madde 82/1-a)
TCK madde 82/1-a maddesine göre tasarlama kavramı; herhangi bir eylemi önceden planlamak ve eylemin gerçekleşmesi için şartları oluşturmak hazırlığı olarak tanımlanmıştır. Mesela cinayet işlemek için bir kişinin, mağdur olan kişinin her zaman gittiği yolları tespit etmesi, kişinin her zaman aynı yerden geçtiği rutin zamanı belirlemesi ve sonunda da eylemini gerçekleştirmesi tasarlama durumuna örnektir.
Aynı kanun maddesine göre bu suçu işleyen kişiler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırlar.
Silahla Kasten Öldürme Suçu
TCK madde 6/1-f maddesine göre kasten öldürme suçunda kullanılabilecek olan silahlar; tüfek, tabanca, bıçak, tırnak makası, araba anahtarı ve kalem gibi araçlar olabilir.
Aslında kanun maddesi, bir kişinin ölümüne neden olabilecek her türlü aracı, cinayet silahı olarak kabul etmektedir.
Silahla kasten öldürme suçunun cezası ilgili yasaya göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten Öldürme Suçunun İhmal Davranışıyla İşlenmesi
TCK madde 82’e göre kasten öldürme suçunun ihmal nedeniyle gerçekleşmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir:
- Tarafların aralarında sözleşme yapması ve taraflardan birinin sözleşmeye uymaması sonucunda ölüm olayının meydana gelmesidir. Mesela önemli bir ameliyata giren birisinin, doktorun ihmali ya da hatası sonucu hayatını kaybetmesi, bu duruma örnek olarak verilebilir.
- Herhangi bir işte görevli olan birisinin görevini ihmal etmesi nedeniyle meydana gelen ölümler, ihmal davranışı nedeniyle ölüme örnek olarak gösterilebilir. Mesela aracının bakımını yaptırmayan ve yola çıkan birisi, frenlerin tutmaması nedeniyle ölüme neden olmuştur. Bu durumda bu kişi, ihmal davranışıyla kastan öldürme suçunu işlemiş olur.
Canavarca Hisle ve Eziyet Çektirerek Adam Öldürme Suçu
TCK 82/1-b maddesi, canavarca his ve eziyet çektirme kavramlarını tanımlamıştır. Bu maddeye göre canavarca his; cinayet işleyen kişinin bu eylemden keyif almasıdır. Eziyet çektirme ise; cinayet işleyen kişinin bu eylemi uzun bir süreye yayması ve kurbana acı çektirmesi olarak tarih edilmiştir.
Yargıtay ise bu konuda: “Toplumun ortak bilincinin ve vicdanının kabul edemeyeceği vahşi bir kötülük” tanımını yapmıştır.
Canavarca hisle ve eziyet çektirerek birisini öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kan Gütme Saikiyle Öldürme Suçu
Bir yakını ya da bir akrabasını cinayete kurban veren bir kişinin, intikam almak amacıyla cinayet işlemesi suçu, kan gütme nedeniyle öldürme suçudur. TCK madde 82/1-j maddesine göre bu suçun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki şartların oluşması gerekir:
- Bu suçun oluşabilmesi için, kişinin öncesinde yakın olduğunu birisinin cinayet kurban gitmiş olması gerekir.
- Olayın faili, yani cinayet işleyen kişi, bir önceki öldürme olayından dolayı öç alma duygusuyla cinayeti işlemiş olmalıdır.
- İlk öldürülen kişiyle, sonradan cinayeti işleyen kişi arasında kan bağı olmasına gerek yoktur. Suçun yalnızca intikam duygusuyla işlenmiş olması yeterli sebeptir.
- İlk öldürme olayı ile son öldürme olayı arasında uzun bir süre geçmiş olmalıdır. Çünkü olayın sıcaklığı ile gerçekleştirilen öldürme eylemi, tamamen duygulara bağlı olarak gerçekleşir. Ancak aradan uzun bir süre geçerse, o ilk andaki duygular kaybolacaktır. Yani cinayet bilinçli bir şekilde ve geleneklerin etkisiyle işlenmiş olur.
Yukarıda sayılan şartların bir araya gelmesiyle kişi, kan gütme amacıyla cinayet işlemiş olur ve bu kişinin alacağı ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Namus ve Töreler Nedeniyle Adam Öldürme Suçu
TCK 82/1-k maddesine göre namus ve töre nedeniyle işlenen cinayetler, bir ya da birden fazla kişinin yaşamının ortadan kaldırılmasıdır. Bu suç nedeniyle kişi ya da kişilerin alacağı ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kamu Görevlisinin Kasten Öldürülmesi
TCK 6-c maddesinde tanımlanan öldürme suçudur. Bu maddeye göre kamu görevlileri; doktor, davanın tanıkları, bilirkişiler, avukatlar ve diğer devlet memurlarıdır.
Bu suçu işleyen kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacaktır.
Kadına Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu
TCK 82/1-f maddesinde tanımlanan öldürme suçudur. Bu kanun maddesine göre işlenen suç nitelikli hal olarak nitelenir. Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Kasten Öldürme Suçunun Kendisini Savunmayacak Olan Kişilere Karşı İşlenmesi
TCK madde 82/1-e’ye göre kendisini savunamayacak olan kişiler; zihinsel ve fiziksel engeli olan kişiler, çocuklar, kadınlar, hamile kadınlar, yaşlı kimselerdir. Kendisini ruhen ve fiziksel olarak savunmayacak olan kişilerin durumu adli tıp raporu neticesinde belirlenir.
Bu suçu işleyen kişiler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.
Kasten Öldürme Suçunun Üstsoy ya da Altsoydan Birisine Kaşı İşlenmesi
TCK madde 82/1-d maddesinde üstsoy ve altsoydan olan kişiler; çocuklar, torunlar, torunların çocukları, büyükanne, büyükbaba ve eş olarak tanımlanmıştır.
Yasa maddesine göre sayılan kişilerin öldürülmesinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Kişinin boşandığı eski eşi de bu kapsamda değerlendirilir.
Cinayet davalarına konu olan diğer suçlar:
- Suçu gizlemek ve suç delillerini ortadan kaldırmak,
- Suçu işleyememekten dolayı infiale kapılmak ve cinayet işlemek,
- Yangın, su baskını, batırma, tahrip etme, bombalama ya da nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanarak cinayet işleme suçları,
- TCK madde 88’de tanımlanan ihmal nedeniyle birilerinin ölümüne neden olma,
Yukarıda saydıklarımızdır.
Cinayet suçları ile ilgili mevzuat bilgilerine, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
İzmir’de Cinayet Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
İzmir hukuk bürosu olarak, cinayet davalarında genel olarak müvekkillerimizi savunmalarını gerçekleştiririz. Ayrıca mağdur olan kişilerin haklarını korumaya çalışırız.
Adli tıp raporu bilgilerini, cinayetle ilgili delilleri, kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ifade alma ve sorgu tutanaklarını inceleyerek savunma dosyası hazırlarız.
Ayrıca ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederek, temyiz sürecinin başlamasını sağlarız.
Cinayet Avukatı ile Cinayet Suçu Davası Nasıl Açılır?
Cinayet suçları, ağır ceza davalarına tabidir. Ağır ceza davalarını ise İzmir avukat açma yetkisine sahip değildir. Yalnızca davada savunma görevini gerçekleştirir. Dava açma yetkisi ağır ceza mahkemelerine aittir. Cumhuriyet savcıları olayın gerçekleştiğini haber alırlar ve iddianame hazırlarlar. Hazırladıkları dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderirler. Böylece dava süreci başlamış olur.
Cinayet Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
Bu tür davalar için süre vermek imkansızdır. Dava süreci; bilirkişi raporlarına, adli tıp raporlarına, toplanan delillere ve tanıkların dinlenmesine bağlı olarak uzayabilir.
İzmir Cinayet Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
İzmir en iyi cinayet suçu davası avukatı olarak, en iyi savunmayı gerçekleştirmek adına, dava ile ilgili delillerin toplanmasına yardımcı oluyoruz. Ayrıca savunma dosyası hazırlayabilmek adına, bilirkişi raporlarını ve adli tıp raporlarını inceliyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Cinayet avukatı ücretleri ne kadar?
Ceza ve ağır ceza davaları vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
İzmir’de en iyi cinayet avukatını nasıl bulabilirim?
İzmir’in en iyi cinayet avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
Cinayet avukatı ne yapar?
Müvekkilini cinayet davalarında en iyi şekilde savunur. Bilirkişi raporları ve tanıkların ifadelerine göre savunma yapar. İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz aşamasını başlatır.
Cinayet davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.