İfade Avukatı
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu ve 8197 sayılı Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma yönetmeliği, ifade almanın şartlarını açıklamış ve detaylandırmıştır. İzmir ifade avukatı, bu yönetmelik ve kanun kapsamında, ifade alma işlemi sırasında sanıkların yanında bulunur.
İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?
İzmir ifade avukatı, 5271 sayılı kanun ve ifade alma yönetmeliği doğrultusunda sanıklara nezaret eden kişidir.
İfade Verme ve Avukatın İfadede Bulunması Zorunluluğu
Gözaltına alınan sanıkların ifadeleri, kolluk kuvvetleri tarafından alınır. İfade işlemlerinin ise yasaya uygun olması gerekir. CMK madde 150’de bu işlemlerin neler olduğu detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Mesela sanık ifadesi alınmadan önce avukat talep edebilir. Bu durumda kolluk kuvvetleri İzmir en iyi ifade avukatı nezaretinde ifade almak zorundadır.
Eğer sanığın avukat tutacak gücü yoksa baro tarafından ücretsiz avukatı görevlendirilir ve ifade işlemlerine nezaret eder.
Avukatın İfade İşlemlerinde Bulunmasının Zorunlu Olduğu Haller
CMK madde150’de ifade işlemlerinde İzmir avukat bulunma zorunluluğu aşağıdaki hallerde gerçekleşir:
- CMK 150/2’de de belirtildiği gibi sanıklar 18 yaşından küçükse, ifade alma işlemleri sırasında avukat bulundurma zorunluluğu vardır.
- Sağır ve dilsiz kişilerin ifadesi sırasında hem İzmir ifade avukatı, hem de işaret dilini bilen uzman bulundurulmak zorundadır.
- Alt sınırı en az 5 yıl olan ceza alması söz konusu olan sanıkların ifadelerinde avukat bulundurma zorunludur.
- Savcı tarafından sanık hakkında tutuklama talebinde bulunulmuşsa, ifade işlemleri sırasında avukat bulundurulmalıdır (CMK madde 101/3).
- Eğer sanık, seri muhakemeleri usulü ile yargılanması ihtimali varsa, CMK madde 250’ye göre ifade sırasında avukat bulundurulmalıdır.
İfade Alma İşlemlerinde Yasak Olan Eylemler
Sanık olan kişi ya da kişilerin verdikleri ifadeler tamamen özgür iradelerine dayanmalıdır. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri kanununun 148. Maddesi kapsamında ifade işlemlerinde yasak olan unsurlar aşağıda sıralanmıştır:
- CMK madde 148/1’e göre ifade sırasında sanıklara işkence yapılamaz.
- CMK madde 148/3-4’e göre sanıkların avukatları hazır olmadan ifade alınamaz. Alınsa bile sanığın mahkemede ifadesi doğrultusunda kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifade geçersiz sayılır.
- Sanığa ifade alma işlemleri sırasında kötü davranılamaz.
- Sanığa işkence yapılamaz.
- Bedensel ve ruhsal olarak yorulamaz.
- Aldatılamaz.
- Cebir ve tehditte bulunulamaz.
- Bazı araçlar kullanılarak sanığın iradesini kırmaya çalışmak suçtur.
- Kanuna aykırı olarak verilen vaatler sonunda alınan ifade geçersizdir.
İfade ile ilgili yasa metnini incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.
İzmir’de İfade Avukatı Hizmetini ERT Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
İzmir hukuk bürosu olarak, sanıkların ifadelerinin hukuka uygun alınıp alınmadığını denetliyoruz. Sanığa ifade sırasında nezaret ediyoruz.
İzmir İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
İzmir ifade avukatı personelimizle, sanığın verdiği ifadeye müdahale edebiliyoruz. Çünkü ifade işlemleri sırasında söylenen sözler, sanığın beraatine ya da mahkumiyetine neden olabilir.
Eğer ifade işlemleri hukuka uygun olarak gerçekleşmişse, ifade tutanağını imzalayarak, sanığın hukuksuz işlemlere maruz kalmasını önlemiş oluyoruz.
İzmir ifade avukatı olarak sanığa, içinde bulunduğu durum hakkında bilgi veriyoruz. Çünkü çoğunlukla içinde bulundukları durumu bilmeyen sanıklar panik yaparak yanlış ifadede bulunabiliyorlar.
Bu yüzden ifade sırasında uzman ve deneyimli bir avukatın bulunması aslında hayati öneme sahip oluyor.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İfade avukatı ücretleri ne kadar?
İfade avukatı vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
İzmir’de en iyi ifade avukatını nasıl bulabilirim?
İzmir ilinin en iyi ifade avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
İfade avukatı ne yapar?
Müvekkilinin ifadesinin kanuna uygun olarak alınıp alınmadığını inceler. Hukuksuz ifadelere karşı mahkemede savunma gerçekleştirir.
Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?
CMK madde 148’deki unsurlar gerçekleşmişse, sanığın ifade ve sorgu işlemi hukuka aykırı olarak gerçekleşmiş demektir.