Aile Hukuku
Toplumun yapı taşı olan aile kurumunun korunması oldukça önemlidir. Aile hukuku ise bu önemli görevi yerine getirir. Çünkü aile arasında sorunlar artar ve aile kurumu ortadan kalkarsa, bu durumdan bütün toplum olumsuz olarak etkilenecektir.
Aile hukuku ise eşler ve çocuklar arasındaki ilişkinin düzenlenmesinde ve sorunların çözülmesinde görev yapan hukuk dalıdır.
Aile Hukuku Neleri Kapsar?
3 ana ilke üzerine kurulan aile hukuku medeni hukukun alt koludur. Evlilik hukuku, hısımlık hukuku ve vesayet olmak üzere 3 ana başlık altında incelenebilir.
Ayrıca aşağıda belirtilen alt kollara ayrılmıştır:
- Nişanlanmanın koşulları,
- Evlenmenin koşulları,
- Boşanma şartları,
- Mal rejimleri ve mal paylaşımının belirlenmesi,
- Aile konutu ile ilgili konular,
- Soybağı ile ilgili konular,
- Evlat edinme koşulları,
- Velayet konuları,
- Çocuğun nafaka hakkı,
- Kadın hakları,
- Çocuk hakları,
- Vesayet konuları,
- Kayyımlık şartlarının belirlenmesi,
- Yasal danışmanlık konuları,
- Yardım nafakası,
- Evlat edinme,
- Evlilik dışı ortak yaşam,
- Aile içi şiddetin önlenmesi,
- Çocuk kaçırma,
- Çocuk istismarının önlenmesi,
- Taşıyıcı annelik konuları,
Aile Hukuku Kapsamında Neler Yapılır?
Özellikle aile içi şiddetinin önlenmesi adına koruma ve tedbir kararları aldırılabilir. Ayrıca ailenin barınma haklarının korunması adına, aile konutu şerhi konulması işlemleri yapılabilir.
Anlaşmalı boşanmada davaları her ne kadar medeni kanun ile ilgili ise de, aile hukukunun alanına da girmektedir.
Aynı şekilde çekişmeli boşanma davaları da aile hukuku konuları arasındadır. Çünkü aile birliği bozulmuş ve kişilerin bu noktadan sonra haklarının korunması önem kazanmıştır.
Aile hukuku sistemi içerisinde, babalık ve soybağı konuları da yer almaktadır. Aynı şekilde soy bağının reddi ya da nesebin reddi konuları da aynı hukuk dalı içerisinde yer alır.
Aile hukuku, boşanma ve bunun gibi aile birliğinin bozulduğuna işaret eden konulardan çok, aile huzurunu korumaya yönelik tedbirlerle gündeme gelir. Mesela aile birliğinin bozulmaması adına, kadına yönelik şiddetin önlenmesi gibi konular daha önemlidir.
Ya da çocuk haklarının aile nezdinde korunması gibi konular da bu hukuk dalında önemlidir.
Aile içerisinde bir arada yaşayan tüm bireylerin haklarının korunması esas amaçtır.
Aile Hukuku Davalarında Hangi Mahkemeler Yetkilidir?
Genel olarak aile mahkemesi görevli ve yetkilidir. Aynı zamanda aile mahkemeleri, yardıma ve korunmaya muhtaç olan çocuklar için de görev yapmaktadır.
Aile Hukuku Neden Önemlidir?
Toplum içerisinde çekirdek görev üstlenen aile kurumunun korunması, aynı zamanda toplum sağlığının da korunması anlamına gelir. Aile sağlığının korunması bir bakıma kamu düzeninin de sağlanmasıdır. Çünkü aile kurumu bozuk olan bir toplumda suç oranları artar ve kamu düzenini sağlamak gittikçe zorlaşır.
Türk Medeni Kanunu, bireyler ve kurumlar arasındaki ilişkiyi düzenlediği gibi, aile bireyleri arasındaki ilişkileri de düzenler. Olası sorunları tespit etmiş ve bu sorunların nasıl çözüleceğine karar vermiştir.
Türk geleneklerine ve hayatın normal akışına uygun olacak şekilde, aile kurumunun nasıl olması gerektiğine bir anlamda aile hukuku karar vermiş olur. Zaten bir toplum, gücünü yaşamdan alan kurallarla yönetilir. Kurallar olmazsa, toplumda anarşi meydana gelir ve herkes kendi adaletini sağlamaya çalışır.
Aile kurumunda da durum aynıdır. Aile kurumundaki bireylerin haklarını koruyacak, daha büyük bir güç yoksa bu kurumdaki herkes, kendi düşünce yapısına göre adaleti sağlamaya çalışacak ve dolayısıyla aslında hiç kimse hakkını alamayacaktır. Bu durumda sadece hak gaspı söz konusu olacaktır.
Aile hukuku mevzuat ile ilgili, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf bağlantıdan detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.