Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanunu kapsamında evliliği sona erdiren çekişmesiz yargı faaliyetidir. Kanunda özel olarak düzenlenen boşanma sebeplerinin aksine anlaşmalı boşanma davası evlilik birliğinin sarsılması kenar başlığını taşıyan boşanmanın genel sebepleri arasında düzenlenmiştir. Bunun nedeni ise anlaşmalı boşanma davası açmanın evlilik birliğini sarstığının karine olarak kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır.
Belirtilmesi gereken en önemli noktalardan biri eşlerin kendi aralarında bir protokol hazırlaması anlaşmalı boşanma davasının kabulü için yeterli değildir. Buna ek olarak bazı şartlar aranır. Bu şartların eksiksiz biçimde usulüne uygun şekilde varlığı halinde ise çekişmesiz bir yargı faaliyeti olmasından ötürü dava kabul edilir ve boşanmaya karar verilir.
Anlaşmalı boşanma davası diğer boşanma sebepleri doğrultusunda açılan çekişmeli davalara nazaran daha sükûnetli bir süreci içerir. Ancak kimi durumlarda özel boşanma sebeplerine dayanarak çekişmeli boşanma davası açmak sizin daha lehinize sonuç doğurabilir. Bu bağlamda olası hak kayıplarının önüne geçmek için İzmir boşanma avukatından hukuki destek talep edebilir ve menfaatinize en uygun yargı türüne başvurabilirsiniz.
Eşler boşanma protokolünü birlikte hazırlayıp birlikte dava açabilecekleri gibi aynı zamanda eşlerden birinin tek başına hazırladığı protokolü diğer eşin kabulüyle de dava süreci başlatılabilir. Dava dilekçenizi ve protokolünüzü yetkili ve görevli mahkemeye sunarak hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Buradaki en önemli husus her iki tarafında hür iradeyle anlaşmalı boşanma niyetlerini ortaya koymalarıdır. Dolayısıyla taraflardan biri baskı veya cebir etkisinde kalmış ya da iradesi yanılma, korkutma veya aldatma nedeniyle sakatlanmış ise ortada serbest bir irade olmayacağı için boşanma talebi reddedilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINI KİMLER AÇABİLİR ?
Boşanma hakkı kişiye sıkı suretle bağlı bir hak olmasından ötürü yalnızca eşler tarafından kullanılabilir. Eşler, temyiz kudretine sahip, ergin ve kısıtlanmamış olmalıdır. Ayırt etme
gücüne sahip olmayan kişiler hukuken tam ehliyetsiz olarak adlandırılmakta olup boşanma davası açamaz. Ancak kimi durumlarda tam ehliyetsiz olan kişinin üstün yararı gereğince yasal temsilcisi tarafından dava açma hakkı bulunduğu öğretide kabul görmüştür.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI NELERDİR ?
Türk Medeni Kanununun 163.maddesinin 3.fıkrasında yer aldığı üzere boşanma davasının hakim tarafından kabulü için birtakım koşullar aranmaktadır.
- İlk koşul tarafların en az 1 yıllık evliliğe sahip olmalıdır. Bu hükmün konulmasındaki amaç erken biten evliliklerin kurtarılmasına yönelik bir tedbir olmasının yanı sıra evlilik kurumunu kötü niyetle kullanmaların önüne geçmeyi amaçlar.
- Eşlerin birlikte mahkemeye başvurmaları ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir. Bu hüküm ise boşanmanın anlaşmalı bir niteliğe büründüğünün kabulü için vardır.
- Hakim tarafları bizzat dinlemeli ve serbestçe irade beyanında bulunduklarını teyit etmelidir. Hakimin bu görevinin amacı evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına kanaat getirmek değildir. Yalnızca boşanma iradelerinin sağlıklı olup olmadığını teyit eder.
- Eşler boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocuklarının durumu konusunda anlaşmaları ve protokolde belirtmeleri gerekir. Taraflar bu protokolde sınırsız sayıda düzenlemeye yer verebilirler. Fakat taraflarca hazırlanan ve mahkemeye sunulan bu protokol hakim tarafından kabul edilmek zorundadır. Aksi takdirde boşanma kararı alınamaz. Hakim önüne sunulan protokolde gerekli gördüğü değişiklikleri taraflara iletir, kendiliğinden protokolü düzeltemez. Taraflardan bazı değişiklikler yapmasını isteyebilir. Örneğin, anneye verilmesi kararlaştırılan velayet bakımından babaya verilmesini daha uygun bulabilir ve taraflar bu velayet konusundaki değişikliğe mutabık kalmazlar ise boşanma gerçekleşmez. Bu bağlamda protokol hazırlarken İzmir hukuk bürosu boşanma avukatlarının hukuki desteğini alarak anlaşmalı boşanma davası süresini uzatmadan sonuç elde edebilirsiniz.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE DÜZENLENMESİ GEREKEN KONULAR
- Maddi, manevi tazminat ve yoksulluk nafakası istemleri mali konuları oluşturur. Evlilik birliğine ilişkin mal tasfiyesi konusunda da ayrıca anlaşılmalıdır. Örneğin hangi taşınmazın hangi eşte kalacağı hususunda hemfikir olunmalıdır. Ev eşyaları ve ziynet eşyalarının durumları üzerine konuşulmalıdır.
- Çocuğa tedbir ya da iştirak nafakası verilmesi, velayetin kimde kalacağı ve velayet hakkı verilmeyen tarafla ne sıklıkla görüşeceği gibi hususlar protokolde çocuklara ilişkin düzenlemeler adı altında ele alınmalıdır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILMALIDIR?
Yetkili ve görevli mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yerin aile mahkemesine başvuruda bulunulmalıdır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?
Çekişmeli boşanma davasının yanı sıra anlaşmalı boşanma davalarının söz konusu olması halinde çok daha kısa bir süre içerisinde davanız sonuçlanmaktadır. Hakimin ortaklaşa hazırladığınız protokolü onaylaması ile davanız tek celsede tamamlanabilecek iken onaylamaması halinde dava süresi bir miktar daha uzayacaktır. Adalet bakanlığınca belirlenen 40 gün içerisinde davanızın kabulüne ya da reddine ilişkin ara karar verilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Anlaşmalı boşanmada kusur önemli midir?
Hakimin anlaşmalı boşanma davasının yapısı gereğince kusur aramaksızın gerekli şartların mevcudiyeti halinde boşanma talebini kabul eder.
Dini evlilik yapanlar da 1 yıllık evli kalma koşuluna tabi midir?
Hayır, anlaşmalı boşanma davası açmak için 1 yılık evli kalma süresinin başlangıcı resmi nikah tarihine dayanmakta olup dini nikahın mevcudiyeti bu süre bakımından etkili değildir.
Diğer eşin açtığı boşanma davası vekil tarafından kabul edilebilir mi ?
Kural olarak davalının kendisi tarafından kabul edilmelidir. Ancak davalı vekili bunu kabul hususunda özel olarak yetkilendirilmiş ise o da kabul beyanında bulunabilir ancak hakimin tarafları bizzat dinleme zorunluluğu olması nedeniyle davalı vekilinin açılan boşanma davasını kabul etmesi hukuki sonuç doğurmayacaktır.
Diğer eşin açtığı anlaşmalı boşanma davasını kabul ettikten sonra bundan geri dönmem mümkün müdür?
Evet, eşlerden birinin açtığı anlaşmalı boşanma davasını kabul eden davalı daha sonra bu kabul işleminden dönebilir. Ancak bu geri dönmenin bir sınırı vardır. Kural olarak boşanma kararı şekli bakımdan kesinleşinceye kadar davayı kabulden dönebilir.
Hakim anlaşmalı boşanma davası duruşmasında eşlerin çocuğunu da dinler mi?
Evet, eşlerin yanı sıra hakim gerekli gördüğü takdirde eşlerin müşterek çocuğunu da dinlemek isteyebilir. Ancak bunun nedeni yalnızca velayet konusundaki kararına etki
eder. Her ne kadar anlaşmalı boşanma davası protokolünde velayet hakkı düzenlenip hakim önüne konulmuş olsa da hakim bunu kabul etmek zorunda değildir. Çocuğun velayetini diğer eşe vermesi önünde hiçbir engel yoktur. Ancak belirtilmelidir ki bu durumda protokol üzerinde bir değişiklik yapılması gerekeceğinden eşler bu yeni düzenlemeyi kabul etmedikçe hakim boşanmaya karar veremez.
Boşanma sonrasında eşin soyadını taşımaya devam edebilir miyim?
Evet, her durumda olmasa da bazı koşulları sağlayarak eski eşin soyadını kullanmaya devam edilebilir. Bunun için eski kocanın soyadını taşımanın o kişiye zarar vermeyecek olması ve soyadı kullanmakta meşru bir menfaati bulunmalıdır.
Anlaşmalı boşanmada sonradan nafaka istenebilir mi?
Protokolde nafakadan feragat edildiği açıkça anlaşılıyor ise veya hüküm altına alınmış ise protokolde yer almayan nafaka istemi daha sonradan gündeme gelemeyecektir. Ancak nafakadan feragat eden eş daha sonradan yoksulluğa düşse de sonradan kendisi adına nafaka isteyemez. Çocuklar için istenecek iştirak nafakası saklıdır.
Anlaşmalı boşanma davası esnasında eşlerden biri ölürse dava biter mi?
Ölen eşin mirasçıları davaya devam ederek hayatta olan diğer eşin kusurunu ispatladığı takdirde boşanma gerçekleşir. Bunun pratik anlamda önemli sonuçları vardır. Çünkü boşanma davası kesinleşmediği için hayatta kalan eş ölen eşin yasal mirasçısı olmaya devam edecektir ve bu durum yasal mirasçıları tarafından engellenebilir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için İzmir hukuk bürosu boşanma avukatlarını ziyaret edebilirsiniz.