Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
8049 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince boşanma; her iki eşin de hayatta olma koşuluyla eşlerden birinin açacağı dava ile evlilik birliğine hâkimin kararı doğrultusunda son veren bir müessesedir. Açılacak davanın kanunda öngörülmüş olan bir sebebe dayanması gerekmektedir. Bu sebepler kanunda sınırlı sayıda ele alınmıştır. Modern hukuk sisteminin çoğunlukla kabul gördüğü günümüzde boşanma davası sınırlı sebebe dayanarak serbestçe açılabilmektedir. Boşanma isteminde bulunmak için karşı tarafın kesinlikle kusurlu olması gerekmez. Kimi hallerle kusur sadece boşanma nedeni olarak aranacak bir şart olmasa dahi maddi-manevi tazminat istemleri gibi boşanmanın hukuki sonuçları bakımından gerek arz edebilir.
BOŞANMA DAVASI TÜRLERİ NELERDİR?
Mevzuatımızda iki farklı boşanma türü bulunmaktadır. Bunlar; çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarıdır. Her iki tarafın boşanma hususunda ortak karar kılmaları neticesinde anlaşmalı boşanma davası açılır iken eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda çekişmeli boşanma davası gündeme gelir. Bu boşanma türlerinde yargılama süreçleri bakımından bariz farklılıklar mevcuttur. Anlaşmalı boşanma söz konusu olduğunda taraflar aralarında bir protokol boşanmalarının velayet, nafaka miktarı gibi hukuki sonuçlarını belirleyebilir ve bunu mahkemeye sunabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, her ne kadar taraflar kendi aralarında anlaşmış dahi olsalar bu sözleşmenin geçerliliği hâkimin onayına bağlıdır. Hakim dilerse anlaşmanın tamamını ya da bir kısmını reddedebilir. Hâkim özellikle çocukların ve eşlerin çıkarları için bu protokol üzerinde gerekli gördüğü değişikliği yapabilir. Bu değişiklik taraflarca kabul edilmeden anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Hâkimin değiştirdiği hususları kabul eden taraflar bu takdirde boşanabilirler. Çekişmeli boşanma davasında ise daha meşakkatli bir süreç bulunmaktadır. İzmir’de Medeni Hukuk alanında uzmanlaşmış boşanma avukatlarından detaylı bilgi alarak boşanma davanızın karmaşık sürecini doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR ?
Boşanma davası süresi açtığınız davaya göre değişiklik arz edecektir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar ortak olarak boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde mutabık kaldıkları için çekişmeli boşanma davasının yanısıra çok daha kısa bir süre içerisinde davanız sonuçlanmaktadır. Hakimin ortaklaşa hazırladığınız protokolü onaylaması ile davanız tek celsede tamamlanabilecek iken onaylamaması halinde dava süresi bir miktar daha uzayacaktır. Adalet bakanlığınca belirlenen 40 gün içerisinde davanızın kabulüne ya da reddine ilişkin ara karar verilir. Bu ara kararın gerekçeli olarak kesinleşmesi şarttır ve bunun için beklemelisiniz. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar 2 haftalık süre içinde tebliğ edilen karara karşı hiçbir işlem yapmaz veya daha önceden istinafa başvuru hakkından feragat ettiklerini belirtirlerse karar kesinleşmiş olur. Gerek UYAP sisteminden gerekse adliyeye giderek mahkeme kalemiyle görüşme sağlayarak süreci takip edebilirsiniz. Aynı zamanda İzmir hukuk bürosundan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Çekişmeli boşanma davası söz konusu ise yukarıda bahsi geçen süreçler değerlendirildiğinde davanızın 4-5 yıl sürebilmesi ihtimal dahilindedir.
BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR ?
Hukuki süreç bir dilekçe ile başlar. Taraflar bu dilekçeyi kendileri de hazırlayabilir ve gerekli mercilere sunabilirler. Ancak belirtmek gerekir ki hak kaybı yaşanmaması ve mağduriyet oluşmaması açısından hukuki danışmanlık hizmeti almanızı İzmir boşanma avukatı olarak öneriyoruz. Yargılama sırasında hak kayıplarının büyük bir kısmı yasal sürelerin kaçırılmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin zina sebebiyle açılacak olan bir davada diğer eşin zina ettiğinin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde ve her halükârda 5 yıl içinde boşanma davası açılmalıdır. Aksi takdirde davanız zamanaşımına uğrayacaktır ve dava açabilmeniz için başka bir sebebe dayanmanız gerekecektir. Dilerseniz Avukatlık Hizmet Sözleşmesi imzalayarak ve noterden gerekli durumlarda vekaletname tahsis ederek hukuki işlemlerinizi sizin adınıza en etkili şekilde yürütecek bir avukat yardımıyla işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu sayede hem zamandan tasarruf sağlayabilir hem de olası hak kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Eğer davanızı avukat yardımı olmaksızın açacak iseniz dilekçeniz usulüne uygun şekilde hazırlanmalıdır. Dilekçenizin nasıl yazıldığının bir önemi yoktur. İster el yazısıyla ister elektronik ortamda dilekçenizi oluşturabilirsiniz. Ancak dilekçenizde bulunması gereken zorunlu bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerin eksikliği halinde davanız süratle karara bağlanamayacaktır. İzmir boşanma avukatı aracılığıyla eksiksiz ve özenli bir dilekçe ile dava açmanız durumunda ise hukuki süreciniz hızlı bir şekilde başlamış olacaktır.
Dilekçe hususunda dikkat etmeniz gereken hususlar aşağıda maddeler halinde yer almaktadır;
- Yetkili ve görevli mahkemenin adı belirtilmelidir.
- Davacının adı soyadı, T.C. kimlik numarası ve mevcut adresi,
- Davalının adı soyadı , T.C. kimlik numarası ve adresi,
- Davanın konusu
- Boşanma nedenine yönelik açıklamalar yapılarak delillerle yer vermek – tazminat istemleri, nafaka ve velayet istemleri
- Hukuki nedenler,
- Hukuki deliller,
- Sonuç ve istem,
- Tarih, isim ve imza
Dilekçenizin 2 adet nüshasını ve boşanmalı dava için gerekli olan tarafların ortak anlaşmalı boşanma protokolünün yanı sıra eklemek istediğiniz delillere ilişkin belgelerle birlikte nüfus cüzdan fotokopinizi dosyalayarak adliyeye giderek tevzi bürosuna iletmeniz gerekmektedir.
Bu esnada ödemeniz gereken dava harç miktarı hesaplanır ve giderleri ödemeniz gerekir. Tüm bu aşamaları İzmir hukuk bürosunun boşanma avukatları desteğiyle daha pratik bir şekilde hiç yorulmadan halledebilirsiniz.
GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Dilekçenizin yanı sıra birtakım evrakları da hazır etmelisiniz. Bu evraklar boşanmanızın türüne göre farklılık arz etmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası açtıysanız gerekli evraklar ortak hazırlanmış olan protokol başta olmak üzere istem üzerine mal paylaşımı için gerekli belgeler iken mevcut davanız çekişmeli ise tanık listesi, tazminat talepleri, darp raporları, kredi kartı ve hesap özetleri gibi bilgiler gerekecektir. Bu bilgiler davanızın özelliğine göre değişiklik arz eder. İçinde bulunduğunuz durum ile alakalı olmak üzere sizin lehinize sonuç alınmasına mühim katkı sağlayacak olguları en iyi avukatınız bilebilir. Etkili bir süreç için İzmir hukuk bürosunu ziyaret ederek davanızın selametine ve hızlı sonuçlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.
BOŞANMA DAVASI HANGİ SEBEPLERLE AÇILABİLİR ?
Boşanma davası açmak hususunda dikkat çekilmesi gereken en önemli husus boşanma sebebinizdir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanma sebeplerinden birine veya birkaçına dayanmak zorunludur. Taraflar kanunda yer almayan kendileri tarafından oluşturulmuş bir sebebe dayanarak dava açamazlar. Bu sebeplerin varlığı halinde kişi boşanma davası açmaya hak kazanır. Bu hakkı kazanması ile birlikte 2 farklı yetki elde edilir. Bunlar boşanma davası açmak ya da ayrılık kararı isteminde bulunmaktır. Bu aşamada ister boşanma davası ister ayrılık karar talebinde bulunabilirsiniz. Belirtmek gerekir ki boşanma davası ve ayrılık kararı farklı hukuki sonuçlar doğurur. Örneğin açtığınız dava sadece ayrılığa ilişkinse hakim boşanmaya karar veremez. Sizin için en uygun seçeneği İzmir boşanma avukatına danışarak teyit edebilirsiniz.
Davanızı aşağıdaki sebeplere dayandırmanız halinde dava sürecinizi başlatmanız önünde engel kalmayacaktır.
- zina
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Akıl hastalığı
- Terk
- Evlilik birliğinin sarsılması
Bu sebepler kendi içinde birtakım koşullar barındırmaktadır. Kimi durumlarda birden fazla boşanma sebebi bulunmasına rağmen tüm sebeplere aynı davada dayanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için izmir avukatı ile fikir alışverişinde bulunabilir ve lehinize sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tüm bu adımları eksiksiz tamamladıktan sonra ise dava süreciniz başlamış olacaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
BOŞANMA DAVASINDA YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME NERESİDİR?
Kural olarak boşanma davanızı yetkili mahkemeye açmanız gerekmektedir. Boşanma dilekçenizi sizin ya da eşinizin yerleşim yerinin veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesine iletebilirsiniz. Dava süresinizin uzamaması için davanızı doğru yerde açmanız gerekmektedir.
BOŞANMA SÜRECİNDE UZLAŞMAK ZORUNDA MIYIM ?
Hayır, Aile Mahkemesi öncelikle sulh yoluna giderek sorunların sulh yoluyla çözümünü isteyebilir. Bu esnada taraflar uzlaştırılmaya çalışılır. Sulh sağlanamaz ise dosyayı esastan incelemeye başlar.
DURUŞMAYA HER İKİ TARAFIN KATILMASI ZORUNLU MU?
Bu husus davanızın çeşidine göre değişmektedir. Anlaşmalı boşanma davası bakımından hakimin her iki eşi de duruşmada görmesi ve boşanma hususundaki beyanlarını bizzat alması gerektiğinden eşlerin mahkemeye gitmesi büyük önem arz etmektedir. Çekişmeli bir dava söz konusu olduğunda ise eşlerin birlikte mahkemeye bizzat gitmek yerine kendilerini avukat ile temsil ettirmeleri mümkündür.