İzmir SGK Davalarına Bakan Avukat
5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, SGK davalarının ve sigortalar hukukunun temel dayanağıdır. İzmir SGK davalarına bakan avukat ise ilgili kanunlar çerçevesinde müvekkillerin haklarını korumaya çalışır.
SGK Davalarına Bakan Avukat Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
SGK davalarına bakan avukat İzmir, SGK davaları konusunda deneyimli ve SGK kanunu konusunda uzman olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Uzmanlığı ve deneyimi gereği İzmir SGK davalarına bakan avukat, aşağıdaki konularla ve davalarla ilgilenir.
İşçi Alacakları Davası
İşçinin işverenle yaptığı iş akdi gereğince, hizmeti karşılığında almaya hak kazandığı ücretler vardır. Bu ücretler; Kıdem tazminatı, resmi bayram ve genel tatil ücretleri, hafta tatili ücreti, fazla mesai ücretleri, yol ve yemek ücreti, prim ve ikramiye ücreti gibi ücretlerdir ve kanun tarafından belirlenmiştir.
İşçi çalışmalarının karşılığı olan bu ücretleri zamanında ve eksiksiz almalıdır. Eğer aksi bir durum yaşanırsa, işçinin işvereni dava etme hakkı vardır. Bu gibi durumlar kanun nezdinde haklı olarak iş akdinin feshidir.
10 Ocak 2018 tarihinde değiştirilen kanun maddesinde işçinin haklarını araması için verilen zamanaşımı süresi kısaltılmıştır.
Yani işçi haklarını aramak için kıstlı bir zamana sahiptir. 01 Ocak 2018 tarihinde önce zamanaşımı süresi 10 yıl iken, bu tarihten sonra zamanaşımı süresi 5 yıla indirilmiştir. Kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için belirlenen zamanaşımı süresi, sözleşmenin bittiği süreden itibaren başlar.
Hizmet Tespiti Davası
İşveren tarafından çalışanların sigorta kurumuna bildirilmemesi, işçilerin hak kaybına uğramalarına neden olur. Ayrıca bu eylem ilgili kanunlara göre suçtur. Hizme tespit davası ise SGK kanununa göre işverenin işçinin sigortasını yapmaması ve bu durum sonucunda sigorta sürelerinin tespiti için açılır.
Hizmet tespit davaları ayrıca kamu düzenini ilgilendiren davalardır. Eğer işçi davayı kazanırsa, eksik kalan primleri işveren tarafından SGK kurumuna ödenir.
Kıdem Tazminatı Davaları
Her çalışan işçi, hizmet verdiği yılların toplamı kadar kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Kıdem tazminatına hak kazanılması için işçinin en az 1 yıl çalışmış olması gerekir.
Kabaca kıdem tazminatı işçinin çalıştığı her yıl için bir brüt maaş tutarıdır. Eğer işçi ortada herhangi bir neden olmaksızın istifa etmişse, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.
Haklı sebeplerle iş akdini fesheden işçinin kıdem tazminatı almaya hakkı vardır. Eğer işveren haklı nedenlere rağmen, işçinin kıdem tazminatını ödemezse, işçi mahkeme yoluyla haklarının tamamını alabilir.
Mahkemede kıdem tazminatı hesaplanırken, dava açıldığı süreden itibaren yıllık güncel mevduat faizi de hesaba katılır.
İhbar Tazminatı Davaları
İşçi herhangi bir kanuni nedene dayanmadan derhal işten ayrılırsa, ihbar tazminatı almaya hak kazanamaz. İhbar tazminatında yasal süre, 6 aydan az olan çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan uzun süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan çalışma süresinde 6 hafta ve 3 yıldan fazla süren çalışmalarda 8 hafta olarak belirlenmiştir.
yukarıda sayılan sürelere işçi ya da işveren uymazsa, kanuni yaptırımla karşılabilir. Eğer işçi yasal süre içerisinde ihbar süresine uymuşsa ve buna rağmen işveren ihbar tazminatını vermemişse, işçi mahkemeye vererek yasal faizi ile birlikte tüm haklarını alacaktır.
Eğer işveren ihbar tazminatı süresine uymuş fakat işçi uymamışsa, ihbar tazminatını işçiye ödemeyecektir.
Fazla Mesai Davaları
İş Kanununun 63. Maddesi gereği haftalık 45 çalışma saatini aşan her saat fazla mesai olarak kabul edilir. 45 saaten sonraki her 1 saat çin işçi 1,5 saatlik fazla çalışma ücreti alır.
Eğer işveren işçinin fazla mesai ücretini ödemezse işçi haklı olarak iş akdini feshedecektir.
Fazla mesainin ispatında; işyeri giriş çıkış kayıtları, kameralar, puantörlük kayıtları, PDKS kayıtları delil olarak kabul edilir.
İşe İade Davaları
Haksız yere işten çıkarılan işçi, işe iade davası açarak çalıştı yere dönebilir. İşe iade davası açılmadan önce işçinin arabuluculuk hizmeti alması gerekir. Eğer bu işlemden sonuç alınamazsa dava açılabilir. Dava kazanıldığı takdirde işçinin çalışmadan geçirdiği 4 aylık sürenin ücreti ile işe başlatmama tazminatı ödenir. Arabulucuk hizmeti sonrasında işe iade edilmeyen işçi, arabulucuk tutanağı ile birlikte 2 hafta içerisinde mahkemeye başvurmalıdır.
İşe iade davasının açılabilmesi için işçinin çalıştığı yerde en az 30 kişinin çalışıyor olması ve işçinin aynı işyerinde en az 6 ay çalışıyor olması gerekir.
Emeklilik için SGK Davaları
Kişilerin emekli aylığına hak kazanabilmeleri için çalıştığı işyerinden ayrılması ve SGK kurumuna başvurması gerekir. SGK kurumuna dilekçe ile başvuran kişinin talebi SGK kurumu tarafından karşılanmazsa, emekli olmak isteyen kişi dava açabilir.
Bu durum Yargıtay Kurumunun örnek teşkil edecek kararında:
“…5510 sayılı Kanunun 28. maddesinin 9. fıkrası “yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.” Hükmünü içermekte olup; her iki yasa hükmünden de anlaşılacağı üzere, yaşlılık aylığı tahsisi için hükmünden de anlaşılacağı üzere, yaşlılık aylığı tahsisi için yazılı talep ve işten ayrılma koşulunun gerçekleşmesidir.” (Y. 10. HD., E. 2016/495 K. 2019/2086 T. 6.3.2019).
Olarak belirtilmiştir.
Malüllük Aylığı için SGK Kurumuna Açılan Davalar
Hizmet verdiği meslekte çalışma gücünü kaybeden kişiler SGK kurumuna başvuruda bulunarak ve gerekli belgeleri sağlayarak emekli olabilirler. Emekli olduktan sonra aldıkları aylık, malüllük aylığı olarak adlandırılır.
Malüliyet aylığı 5510 sayılı Sağlık Sigortası Kanununda:
“Sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanma, hesaplanması, başlangıcı ve birden
çok iş kazası ve meslek hastalığı hali:
MADDE 19- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/12 md.) İş kazası veya meslek
hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olan sigortalının yeniden tedavi ettirilmesi
halinde meslekte kazanma gücünü ne oranda yitirdiği, birinci fıkrada belirtilen sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden tespit olunur.
Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının %70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı %100 olarak uygulanır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara, sürekli iş
göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.”
Malüllük aylığının ne şekilde ve hangi şartlarda bağlanacağı açıkça belirtilmiştir.
Geçici İş Görmezlik Ödeneği Davaları
İş kazası geçiren ya da meslek hastalığına yakalanan çalışanların, çalışmadıkları süre boyunca SGK kurumundan aylık almaları gerekir. Eğer SGK kurumu iş görmezlik ödeneğini hak ettiği halde ilgili kişilere ödemezse dava açılma hakkı vardır.
Ölüm Geliri için Açılan SGK Davaları
Sürekli iş görmez geliri alırken vefat eden kişinin geliri, geriden kalan hak sahiplerine kalır. İş kazası ya da hastalığı nedeniyle vefat eden kişinin yakınları SGK kurumuna sürekli gelirin kendilerine tahsis edilmesi için talepte bulunabilirler. SGK bu talebi karşılamazsa, hak sahipleri dava açabilirler.
Çeyiz Yardımı için Açılan SGK Davaları
Evlenmek üzere olan kişilere SGK tarafından yapılan yardımlardan birisi çeyiz yardımıdır. Çeyiz yardımı, ölüm geliri bağlanan kız çocuklarının evlenmeleri halinde bağlanır. Talep etmeleri halinde SGK tarafından kız çocuklarına ölüm aylığının iki katı tutarında çeyiz yardımı verilir. Eğer SGK kurumu bu ödemeyi gerçekleştirmezse hak sahibi kuruma dava açabilir.
Yukarıda sayılan davaların dışında aşağıdaki konularda da SGK kurumuna dava açılabilir:
- Cenaze ödeneği
- Emzirme ödeneği
- Yaşlılık toptan ödemesi
- Ölüm aylığı için
- SGK rücu davası
- Kanser ilacı davası
SGK Avukatı Nasıl Seçilir?
Hak kaybına uğramamak için SGK mevzuatına hakim, SGK kanunlarını iyi bilen ve SGK davalarında deneyimli avukatlardan yardım almanız gerekir.
Oldukça kapsamlı olan SGK konusunda SGK hukuku avukatından yardım alarak haklarınızı alabilirniz.
Avukat seçimi yaparken aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz gerekir:
- SGK avukatı İzmir alanında uzman olmalı,
- Avukatı web sitesini incelerek fikir sahibi olabilirsiniz.
- Türkiye’nin en iyi SGK avukatları aldıkları davaların çoğunu kazanırlar.
- İyi bir SGK avukatı, aynı zamanda iyi bir arabulucudur.
- Analiz yapma yeteneğine sahiptir.
Yukarıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak en iyi İzmir SGK davalarına bakan avukat seçimi yapabilirsiniz.
İzmir SGK Avukatı Tavsiye
Belirli kriterleri karşılayan avukatlardan SGK davalarında yardım alabilirsiniz. İzmir SGK davalarına bakan avukat personelimizle hak kaybına uğramanıza engel oluyoruz. Ayrıca SGK davalarını kısa süre içerisinde sonuçlandırıyoruz.
İzmir SGK Avukatı Ücretleri
İşçilik alacağı davalarında avukatlık ücreti ortalama olarak 10 bin TL civarındadır. Avukatlık danışmanlık hizmeti ücrete tabidir. Barolar Birliğinin tavsiye niteliğinde belirlediği 2023 yılı ücretlerine göre avukatlık danışma ücret ilk saate kadar 1200 TL’dir. Takip eden her saat için ise 700 TL bu ücrete ilave edilir.
Hukukla ilgili iş takiplerinde avukatlık ücretleri 2000 TL ile 17.000 TL arasında değişir.
İzmir SGK Davaları Masrafları
En iyi SGK avukatı takip ettiği davalarda bir takım masraflar yapar. Bu masrafların bir kısmı davanın görülebilmesi içindir.
SGK davalarındaki masraflar maktu harçlara tabi olduğundan her yıl yeniden düzenlenmekte ve belirlenmektedir.
İzmir SGK Avukatının SGK Davalarına Etkileri
SGK davaları kapsamlıdır ve içeriğinde birçok konuyu barındırır. Tek bir kişinin hakkını aramak adına birçok mevzuatı bilmesi ve aynı zamanda SGK davalarında deneyim kazanması imkansızdır.
Bu yüzden SGK davalarında deneyimli bir avukattan yardım alınması yararlı olacaktır. En basit açıklamayla usül yönünden davanın bozulması bile SGK kurumuna dava açan bir kişi için dezavantajdır.
SGK davalarının dayanağı olan sosyal sigortalar kanunu hakkında, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.506.pdf bağlantısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
SGK Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?
İzmir’in en iyi SGK avukatları müdahil olarak yer aldıkları SGK davalarına asliye hukuk mahkemeleri bakar. Aynı zamanda İstinaf mahkemeleri de SGK davalarına bakmakla görevlidir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
SGK’ya karşı dava hangi mahkemede açılır?
İş mahkemelerine SGK ile ilgili davalar açılabilir. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine dava açılabilir.
SGK Davaları kaç yıl sürer?
6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir. Uygulamada daha uzun süren davalarda görülmüştür.
İzmir’de en iyi SGK davalarına bakan avukat nasıl bulunur?
İletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak, en iyi hizmeti alabilirsiniz.
SGK Dava Ücretleri Ne Kadardır?
Avukat vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın.
SGK Davalarında yetkili ve görevli mahkemeler hangileridir?
Asliye hukuk, iş mahkemeleri ve istinaf mahkemeleri, SGK davalarında yetkili ve görevlidirler.